duminică, 5 mai 2013

Cosmeticele naturale in Roma Antica

Roma antica ne-a lasat primele tratate despre produsele destinate infrumusetarii. Popeea, sotia lui Nero, pe seama careia circula zvonul ca, pentu a-si mentine albetea si supletea pielii facea baie intr-o cada umpluta cu lapte de margarita, ramane o figura pitoreasca si controversata a Romei antice. In vremurile stralucirii imperiului Roman, apare distinctia clara intre produsele cosmetice naturale intrebuintate la ingrijirea pielii si cele care servesc la repararea defectelor estetice.
Putem impreuna, sa redescoperim magia frumusetii si naturaletii femeilor de demult... Testeaza micile lor secrete cosmetice, asa cum au facut si cercetatorii moderni si au fost incantati de ceea ce au descoperit! Fii o adevarata Venus, asa cum ti-ai dorit dintotdeauna!

Stiati ca...cosmetice naturale


Femeile romane foloseau fond de ten? O descoperire arheologica din anul 2003 a scos la iveala, in ruinele unui templu roman din sudul Londrei, datand din secolul II d.Chr., o cutie cu diametrul de 60 de mm si adancimea de 52 de mm, inchisa perfect si foarte bine conservata, continand ceva asemanator unei creme.
Biogeochimistul Richard Evershead, conducatorul echipei de cercetatori de la Universitatea din Bristol, a analizat compozitia chimica a cutiutei descoperite, concluzionand ca unguentul continea grasimi animale, amidon si oxid de staniu, servind cel mai probabil ca fond de ten.
Atat amidonul, cat si oxidul de staniu sunt utilizate si astazi in produsele cosmetice. Staniul servea ca pigment, acesta neprezentand niciun risc pentru sanatate. Intr-un interviu acordat revistei Nature, Evershead declara: "Romanii nu au ales componentele la intamplare. Probabil ca aveau in urma ani de experimentare si o buna cunoastere a proprietatilor substantelor folosite".
Floarea zeitei Venus
In urma studiilor efectuate asupra fosilelor de trandafir salbatic descoperite, paleontologii au concluzionat ca acesta crestea inca din perioada tertiara, cu 70 de milioane de ani in urma.
Prima mentiune scrisa despre trandafir este in limba sumeriana. Textul precizeaza ca un mic numar de arbusti de trandafir a fost adus de regele akkadian Sargon I (2350-2295 i.Chr.), dintr-o expeditie militara intreprinsa dincolo de Tigru, si plantati in gradina sa. Considerata in China floare regala, menita sa impodobeasca gradinile concubinelor imparatilor, trandafirul s-a bucurat de un adevarat cult si in Europa. De pilda, in Roma antica era floarea zeitei Venus.
In timpul Imperiului Roman au fost atat de apreciati incat Marcus Portius Cato a legiferat ca in fiecare gradina privata sa fie saditi trandafiri. Mai mult chiar, in scurt timp, pentru a putea sa satisfaca cerintele extrem de mari, romanii au facut in Palestina culturi intinse de trandafiri, care erau folositi ornamental in toate imprejurarile, atat vesele cat si triste.
Pentru inalta societate era de neconceput sa existe o singura incapere neornamentata cu trandafiri, mai mult chiar, petalele parfumate erau puse in cupele de vin si baute odata cu acesta. La serbarile festive Nero lasa sa cada din tavan ploaie de petale de trandafiri, oaspetilor li se atarnau de gat ghirlande si pe cap coroane de trandafiri, caci dupa legenda Dionysus (Bachus) spunea ca trandafirii limpezesc mintea.
Uleiul de trandafir a devenit mijloc de frumusete in Roma antica, cand medicul militar si botanistul Dioskurides (secolul I d.Chr.) i-a elogiat virtutile cosmetice. In opera sa medicala, intitulata "De materia medica", compusa din sase volume de studii dedicate sanatatii si frumusetii, trandafirul joaca un rol principal.
Remediu din petale de trandafir - cosmetice naturale
Petalele contin acid citric, flavonoide, fructoza, acid malic, sucroza, tanin, vitaminele A, B3, C (5 boboci de trandafir contin mai multa vitamina C decat o lamaie), D, E, P, calciu, fosfor, fier, ulei volatil, geraniol, citronelol, quercitina, coloranti antocianici, cianina. Taninul are proprietati astringente si hemostatice. Datorita continutului de grasimi saturate si trigliceride, regleaza tensiunea arteriala.

Invata sa prepari un demachiant simplu si eficient...
Umple o sticla cu petale de trandafir. Toarna deasupra ulei de masline (presat la rece) si lasa amestecul la macerat, cel putin doua saptamani, agitand sticla zilnic. In faza urmatoare, sticla, inchisa cu dop, se pune sa fiarba 20 de minute pe baie de aburi. Petalele trebuie sa fie sanatoase si proaspete. Prin substantele active pe care le contine, uleiul de trandafir dezinfecteaza pielea si o apara de agentii externi daunatori, cum ar fi poluarea. Foloseste acest ulei ca demachiant si vei constata efecte miraculoase asupra tenului tau, care devine catifelat si neted.

O lotiune tonica pentru tenul tau - cosmetice naturale

Ia doi pumni de petale de trandafiri, acopera-i cu 250 ml apa si lasa-i la macerat de seara pana a doua zi dimineata (vasul sa fie acoperit). Opareste, separat, alti doi pumni de petale de trandafiri, cu 250 ml apa clocotita. Lasa infuzia pana se raceste. Strecoara si amesteca cu apa strecurata de la macerat. Tamponeaza-ti fata, zilnic, dupa demachiere, cu aceasta lotiune si vei constata efectul calmant si revigorant asupra tenului tau. Este un tratament eficace impotriva acneei. Amestecul astfel preparat se poate pastra la frigider si se poate folosi 2-3 zile.

miercuri, 13 februarie 2013

duminică, 10 februarie 2013

Nefertiti era urata - Avea nasul coroiat si riduri



Nefertiti era urata - Avea nasul coroiat si riduri






Oamenii de ştiinţă au mai demontat un mit al frumuseţii perfecte: cel al lui Nefertiti. Descoperirile recente arată că aceasta era departe de a fi etalonul perfecţiunii, având un nas coroiat şi riduri în jurul ochilor.

Scanarea bustului lui Nefertiti, vechi de 3.300 de ani, a scos la iveală un model calcaros, o alta faţă a reginei, aflată la interior, faţă de cea cunoscută de lumea întreagă. Deşi regina avea trăsături armonioase, aceaste sunt departe de matriţa descoperită de arheologi, relatează Daily Mail.
Descoperirea nu face decât să vină în sprijinul altora făcute de cercetătorii germani. "Vom merge la un mormânt din Valea Regilor unde credem ca se află sora lui Nefertiti, pentru a vedea dacă cei din aceasta dinastie au aceleasi trasături" a declarat Bettany Hughes, unul dintre istoricii implicaţi în descoperire.

Cel mai odios criminal în serie român este o femeie

Primii care au avertizat asupra faptului că este imposibil că regina să fi fost atât de frumoasă sunt cercetătorii germani, care cu ajutorul unui tomograf au arătat că obrajii lui Nefertiti, ce a murit când avea între 29 şi 38 de ani, nu erau atât de proeminenţi, nasul său era cocoşat, avea multe cute în jurul gurii şi în obraji, iar colţurile pleoapelor nu erau atât de curbate.
Încă de la prima sa expunere publică în 1923, bustul a atras mii de admiratori din întreaga lume datorită preciziei simetrice cu care a fost sculptat în urma cu 3.300 de ani. Bustul a fost descoperit în Egipt în 1912 la Tell el-Amarna, capitala de scurta durata a soţului lui Nefertiti, faraonul Akhenaton (cunoscut şi ca Amenofis al IV-lea). Despre Nefertiti se crede că ar putea fi chiar mama lui Tutankamon.
Nefertiti nu este singura a cărei frumuseţe este pusă la îndoială. Cleopatra, a cărei frumuseţe este legendară, a fost portretizată deloc flatant în 2001. O statuie care o înfăţişează a fost expusă la British Museum, iar Cleopatra apare ca o femeie scundă şi destul de corpolentă.