sâmbătă, 3 martie 2012

Descoperiri arheologice -Trusă cosmetică din timpul lui Tutankamon















































O trusă cosmetică ce a aparţinut unui egiptean din antichitate va fi scoasă la vânzare, informează publicaţia Daily Mail. Aceasta conţine un aparat de ras, agrafe de păr , un undulator de par şi un vas cu urme de machiaj. Trusa ce datează di perioada 1540-1295 i.e.n de 3.500 de ani din vremea copilariei faraonului egiptean Tutankhamon a fost probabil îngropată cu proprietarul, care spera astfel că va arăta bine şi după moarte.


Arheologii nu ştiu dacă aceasta aparţinea unui bărbat sau unei femei. Setul este expus împreună cu alte comori din antichitate la centrul Rupert Wace Ancient Art, din Marea Britanie. Licitaţia va avea loc pe 2 decembrie. În februarie s-a anunţat că obiecte de mare valoare la 8.000 de lirede catre Rupert Wace , printre care o statuie a lui Tutankamon, au dispărut de la muzeul din Cairo, în care au pătruns hoţii, la începutul tulburărilor din Egipt. Alte obiecte furate sunt o statuie a lui Nefertiti, soţia lui Akhenaton, 11 figurine funerare de lemn şi o amuletă în formă de scarabeu.


Aparatul de ras este facut din bronz, iar vasul din lemn pentru fardurile de ochi a fost importat. Acestea erau aplicate in jurul ochilor si se credea ca au beneficii medicale si protejeaza de soare.


Obiectele au facut parte dintr-o colectie alcatuita de un cuplu american. Setul dateaza din timpul Noul Regat al celei de-a 18-a dinastii (1540-1295 i.e.n) si este expus impreuna cu alte foste comori din antichitate la centrul Rupert Wace Ancient Art.


























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu